Poseidon Onderhouds Team

De naam zegt het al een beetje, “Poseidon” Onderhouds Team (POT).
Het is een fanatiek groepje mensen die zich inzet voor het onderhoud van ons wachtschip M.S. “Poseidon”. Het schip is gebouwd in 1930 en daarmee al een behoorlijk oude dame.

pot-team.jpg

 

v.l.n.r: Dave Zwart, Peter van Doorn, Edwin Steen­mei­jer, Robert Angevare, Kevin Kooi­j­man en Ger­ard Steigstra.

Sinds 1987 is zij door vele werkzaamheden omgetoverd van vrachtschip tot wachtschip. Als wachtschip moet het schip aan andere veiligheidseisen voldoen dan als vrachtschip. Er wordt door het POT voortdurend gewerkt om het schip te laten voldoen aan de minimale eisen én onze wensen. Eigenlijk is het zo dat een schip nooit af is.

Een oud gezegde luidt ook: ,,Koop een boot en werk je dood!”

Iedere zaterdag komt het POT bijeen om weer verder te gaan met de werkzaamheden. Soms zijn de projecten groots; denk aan vervanging van de generator, stuurhuis vervangen, reviseren hoofdmotor, vernieuwen slaapverblijven, nieuwe watertanks, toiletgroep met vuilwatertank, inbouwen van een boegschroef.

Andere klussen zijn minder ingrijpend, maar niet geheel onbelangrijk, zoals schilderen (binnen en buiten) en schoonmaken. Soms duurt een project het gehele winterseizoen, maar voordat het vaarseizoen weer van start gaat, zorgt het POT ervoor dat het schip weer volledig operationeel en bruikbaar is.

Met al hun kennis en ervaring kunnen de vrijwilligers van het POT vele klussen zelf de baas, maar af en toe wordt ook de hulp ingeroepen van de leiding van het waterwerk. Het POT houdt dan de algehele coördinatie in handen. Gezelligheid alom en de vele handen maken licht werk.

Naast het klussen aan het schip, zodat zij kan varen, heeft de groep ook mensen nodig die met het schip mogen varen. Daar is een officiële vaarbevoegdheid voor nodig.

Dat is geen vereiste om bij het POT te mogen, maar er zijn meerdere POT-ters die wel de vaarbevoegdheid hebben, door hun werk in de beroepsvaart of als hobby behaald.

Bij kampen of andere activiteiten zorgen zij als schipper voor het varen met het schip.

Omdat er altijd hulp nodig is tijdens het varen, kunnen ook mensen zonder bevoegdheid met de vaartochten mee aan boord van de Poseidon.

Zoals je hierboven kan lezen, de werkzaamheden zijn behoorlijk uiteenlopend.

Lijkt het jou leuk om te klussen of een rondleiding te krijgen aan boord van ons wachtschip, kom dan gerust langs op zaterdag!